Selecteer een pagina

Bitcoin Cash-aanhanger Roger Ver veroorzaakte een beetje controverse door te zeggen dat de recente stijging van Wrapped Bitcoin op Ethereum het bewijs is dat het Lightning Network (LN) een totale mislukking is geweest als schaaloplossing.

Er is nu bijna $1,3 miljard aan Bitcoin-markering voor gebruik op het Ethereum-netwerk.

Volgens BTConEthereum zijn er momenteel meer dan 118.000 bitcoins met een waarde van ongeveer 1,3 miljard dollar op het Ethereum-netwerk. Het grootste deel daarvan, bijna een miljard dollar waard, is in de vorm van verpakte Bitcoin (wBTC).

De grafiek is de afgelopen twee maanden parabolisch geworden, omdat er zich bijna dagelijks nieuwe mogelijkheden voor DeFi-landbouw hebben aangediend.

De primaire schalingsoplossing van Bitcoin, het Lightning Network, heeft niet dezelfde opname gezien. Volgens een recent Twitterbericht van Roger Ver heeft het Lightning Network bijna 100 keer minder BTC in gebruik:

Zoals verwacht genereerde de post verhitte reacties van Bitcoin maximalisten, Ethereum evangelisten en altcoin liefhebbers die rivaliserende blokkades aanprijzen. Er waren er maar weinig die het daadwerkelijk eens waren met Ver, en dat komt misschien omdat het geen goede vergelijking is.

De stijging van de gewikkelde Bitcoin dit jaar is vooral te danken aan de DeFi-landbouw, die weinig te maken heeft met de schaalvergroting van de asset.

BTC-houders die toegang willen krijgen tot liquiditeitsmijnbouw en andere DeFi-functies zonder hun Bitcoin-zakjes te verkopen, kunnen het actief symboliseren, en wBTC biedt een eenvoudige methode om dit te doen.

Het Lightning Network is ontworpen om microbetalingen in Bitcoin te faciliteren tussen partijen die daarvoor hun eigen kanalen hebben gecreëerd. Dat werkt goed, maar het feit dat er veel minder deelnemers zijn die BTC op LN gebruiken, betekent niet dat het mislukt is. Integendeel, dit suggereert dat meer mensen het actief in handen hebben, of het herinvesteren in DeFi, in plaats van het te gebruiken voor betalingen.

Sommige respondenten hebben op grappige wijze opgemerkt dat er geen Bitcoin Cash op Ethereum staat, wat aangeeft dat BCH een totale mislukking is geweest.

Anderen wezen erop dat noch BTC, noch BCH geschikt zijn voor betalingen, maar dat dit vanwege de enorme prijsvolatiliteit niet het geval is. BCH, bijvoorbeeld, werd het afgelopen weekend door Chainlink omgedraaid in de marktcap-grafieken en nam de vijfde plaats in met een winst van 6%.

De vergelijking, al dan niet terecht, bewijst wel dat het crypto-tribalisme nog springlevend is.