Selecteer een pagina

Velen duwen niet-fungibele lopers (NFTs) als het volgende grote ding in cryptocurrency. Terwijl de onzekerheid op de markt blijft heersen, is met name DeFi-markten, die er niet in geslaagd zijn om de niveaus te heroveren die vóór de recente inzinking werden gezien, nu net zon goed moment als elke andere om een stempel te drukken.

Zeker, Bitcoin-stier Anthony Pompliano gelooft dat dit het geval is. Onlangs kondigde hij zijn interesse in NFTs in de vorm van digitale kunst aan. Hij gelooft dat blockchain-technologie het potentieel heeft om de traditionele kunstwereld te verstoren.

Bovendien is het opwaartse potentieel voor digitale kunst als NFTs, met een geschatte marktkapitalisatie van 65 miljard dollar, enorm.

Deze overgang naar een digitale kunstwereld is niet de vraag of het zal gebeuren, maar wanneer. In feite geloof ik persoonlijk dat de digitale kunstmarkt pet groter zal worden dan de fysieke kunstmarkt pet.

Zijn NFTs een rage die al is gekomen en verdwenen?

Niet iedereen is het echter eens met de stelling dat NFTs geschikte beleggingsinstrumenten maken. Het belangrijkste argument tegen deze stelling is het gemak waarmee geautoriseerde verzamelobjecten en kunst kunnen worden gekopieerd.

Desalniettemin, in de hoop het moment te grijpen, is CryptoKitties, ooit een populair NFT-platform, op zoek om de interesse te doen herleven door het aanbod te tweaken.

Crypto-onderzoeker Larry Cermak wees er echter op dat de enige verandering die hij heeft opgemerkt een verschil in schaarste is. Toch blijft hij er niet van overtuigd dat het speculatieaspect van NFTs in het algemeen voldoende is om de hype te rechtvaardigen.

Het enige wat anders is, is dat de schaarste in de nieuwe versies verfijnder lijkt te zijn. Maar ik begrijp nog steeds niet helemaal waarom mensen deze anders dan voor speculatie willen vasthouden. Dat duurt niet altijd even lang.

Cermak heeft gegevens over CryptoKitties gebruikers in kaart gebracht. Het toonde aan dat de herfst van 2017 de piekperiode was met net geen 15.000 gebruikers. Maar in januari 2018 was het aantal gebruikers sterk gedaald. Tot op de dag van vandaag heeft CryptoKitties niet hetzelfde niveau van belangstelling veroverd als tijdens de piek.

Bron: twitter.com

Op dezelfde manier wordt, zoals verwacht, het patroon herhaald in het volume dat door CryptoKitties wordt gegenereerd. Opnieuw zag de herfst van 2017 zijn piekvolume op ongeveer 8 miljoen dollar. Maar op dit moment is het handelsvolume verwaarloosbaar en dat is al meer dan twee jaar.

Bron: twitter.com

CryptoKitties is niet representatief voor alle NFTs.

Toch wijst een Twitter-gebruiker erop dat de gamemechanica veel telt, en dat de beperkte gameplay op CryptoKitties een beroep op toegewijde gamers in de weg staat.

Het gebruik van CryptoKitties als NFT-casestudie is dus een eenzijdig argument.

Daarmee heeft Minecraft, in samenwerking met ENJIN, onlangs aangekondigd dat zij bezig zijn met de ontwikkeling van een NFT-marktplaats.

Volgens statista.com zijn er wereldwijd 126 miljoen actieve Minecraft-spelers, en dit is een cijfer dat sinds 2016 jaar na jaar is gegroeid.

Actieve Minecraft-spelers wereldwijd. (Bron: statista.com)

Dus, ondanks het feit dat CryptoKitties verbleekt, kan Minecraft, met hulp van ENJIN, NFTs mainstream nemen?

ENJ-dagkaart YTD met volume. (Bron: tradingview.com)