Selecteer een pagina

Waarom gebeurt het huwelijk van niet-fungibele penningen (NFTs) en decentrale financiën (DeFi) nu? Het is betwistbaar, maar je kunt een argument maken dat het terugkomt op DeFis favoriete robo-adviseur voor opbrengst: Yearn.Finance.

De laatste tijd lijkt alles in DeFi op de een of andere manier terug te koppelen naar Yearn.Finance.

De opwinding in DeFi is verschoven naar de NFT-markt, met iets als een Raar DeFi moment steeds vreemder, als groepen vormen tot mint zeldzame digitale artefacten worden bereikt in unieke manieren en financialiseren hun eigendom, mede dankzij picks-and-shovels werk ondernomen door de yeomen van online collectibles.

De overvloed aan vreemde nieuwe experimenten is met name geleid door de token MEME, geïnspireerd op een tweet van ConsenSys staffer Jordan Lyall. Om MEME uit te leggen, moeten echter eerst een heleboel andere ontwikkelingen worden bezocht.

NFT-basisprincipes

Herinnering: NFTs zijn one-of-a-kind tokens mogelijk gemaakt door de ERC-721 standaard van Ethereum. Een idee dat door CryptoPunks is gepionierd en vervolgens door CryptoKitties is gestandaardiseerd en gepopulariseerd. Ze begonnen veel te lijken op ruilkaarten (ruilkaarten die babys kunnen maken, althans in CryptoKitties geval), maar er werd altijd gedacht dat ze meer potentie zouden hebben dan honkbalkaarten.

Sinds Napster is het eigendom en de rechten van digitaal gedistribueerd intellectueel eigendom een probleem.

Het is moeilijk om die media te bezitten, maar je kunt het vrij netjes doen met behulp van penningen. Priyanka Desai, VP operations bij Ethereum startup OpenLaw, vertelde CoinDesk in een telefoontje.

Desai heeft de laatste tijd met NFT-pioniers gesproken terwijl ze helpt bij het opzetten van een nieuwe gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) genaamd Flamingo, waarvan de investeerders zich op NFTs richten.

NFTs hebben tot voor kort niet de aandacht van beleggers getrokken, omdat het uitlenen, lenen en beheren van risicos – wat we nu DeFi noemen – in 2020 alle zuurstof van het Ethereum heeft opgenomen. Ethereans hebben daar dus een tijdje grotendeels hun interesse in NFTs verloren – en wie kan het hun kwalijk nemen? Je kon ze kopen en verkopen, en soms kwamen er spelletjes bij elkaar, maar ze hielden de aandacht van de spelers zelden lang vast. Er waren meer dynamische markten om te spelen; kunst is prima, maar geld is geld.

Zelfs als er gezoem was geweest, zouden sommige projecten alleen maar opstaan om te vervagen, wat een zwak punt in de NFT-specificatie aan het licht zou brengen. CryptoStrikers, bijvoorbeeld, een sportmemorabilia-project dat tijdens de Wereldbeker werd gelanceerd, is al lang voorbij (het op voetbal gerichte Sorare is in het kielzog ervan ontstaan).

Ook weg: Panda Earth en CryptoJingles en meer, en daarmee de verschillende kunstwerken die NFTs meer maakten dan alleen maar een rare reeks getallen in een Ethereum portemonnee (tegenwoordig gebruiken teams de eeuwigdurende dataopslagoplossing Arweave om het probleem van de NFT-vergankelijkheid aan te pakken).

Het NFT-landbouw cross-over evenement

Er zijn jaren van meststof geweest, maar op de een of andere manier is de opwinding die deze zomer is ontstaan door de opbrengst van de landbouw dit najaar naar NFTs gekomen, en dus is de oogst klaar.

En hier is hoe Yearn had kunnen helpen: Toen de DeFi-gateway Y.Insure creëerde, een manier om KYC-vrij te verzekeren op elk crypto-actief, gebruikte het NFTs om de polis te vertegenwoordigen bij de verzekeraars.

Verzekeringspolissen hebben unieke eigenschappen, dus ERC-20 had geen zin omdat het gedekte adres+bedrag+duur moest omvatten, vertelde Yearns hoofdontwikkelaar, Andre Cronje, CoinDesk via Telegram. (ERC-20 is de muntnorm die duizend munten heeft gelanceerd).

Dus, eens herinnerd aan het bestaan van ERC-721 door DeFis top Tsjaad, de industrie liep met het.

Was het precies een oorzakelijk verband? Wie weet. Het grotere punt van het samenkomen van NFT en DeFi gaat meer over een groeiende stemming dan over een duidelijke keten van gebeurtenissen. Raar dat DeFi liet zien hoe open financiën meer elfen kunnen worden; elfen hebben speelgoed nodig; NFTs hadden gelijk.

Blockade Games is een bedrijf dat op zoek is naar alle mogelijke manieren om de eigenschappen van gemerkte spelactiva tot het uiterste te drijven.

Mensen willen spelen. Blockade CEO Marguerite deCourcelle vertelde CoinDesk in een telefoontje. Ook bekend als Coin Artist, ze gaf net haar eigen NFT, ook.

Crypto-gemeenschappen hebben altijd geprobeerd spelletjes te zijn, zei ze.

De financialisering van NFTs

Veel mensen in crypto zijn rijk en dat maakt het beste spul te duur voor het cryptoletariaat.

Net zoals mensen graag dure spullen in crypto bezitten, houden ze ervan om spullen te bezitten die ze kunnen verkopen wanneer ze maar willen (noem het een liquiditeitsfetisj). NFTs waren er in geslaagd om duur te zijn, maar ze waren er niet in geslaagd om liquide te zijn, niet totdat DeFi-denken tussenbeide kwam.

De algemene trend is, OK, NFTs zijn cool, maar het is een relatief illiquide activaklasse in vergelijking met penningen, zei CoinFunds Jake Brukhman.

Brukhman is altijd bullish geweest op NFTs, en heeft die focus nooit verloren, zelfs niet toen andere investeerders hun aandacht volledig naar elders richtten.

NFTs zijn eigenlijk een financiële activaklasse en ze hebben een financiële infrastructuur nodig, zei Brukhman.

De vreemdere producten zijn opkomende fenomenen van die financialisering. Brukhman gaf het voorbeeld van Ark Gallery, een DAO voor CryptoPunks. De punks werden gemaakt vóór de C-721 en zijn zo vroeg, zo koel en zo zeldzaam geworden (er zijn slechts 10.000 van zulke punks, elk volledig verschillend). Ark staat mensen toe om een punk te crowdfunderen (met een fractie van de penning) en vervolgens te stemmen over het al dan niet verkopen van de punk als er een bod is.

Als er een succesvol aanbod is, krijgt iedereen een evenredig deel van de betaling, gebaseerd op hoeveel ze bezitten. Dit heeft ervoor gezorgd dat CryptoPunks tegen steeds hogere prijzen handelen, waardoor meer mensen het gevoel hebben dat ze er een stuk van hebben. Het is duidelijk dat de pieken in het volume dit jaar veel hoger zijn gegaan als je ze bekijkt op NFT data site NonFungible.com.

NIFTEX is daar nog verder in gegaan. Begin dit jaar is NIFTEX met financiering van Digital Currency Group (het moederbedrijf van CoinDesk) gestart met het opstellen van indices voor NFTs, zoals digitaal vastgoed of digitale kaarten. Maar de echte innovatie begon toen de firma gefractioneerd dure NFTs in wat het noemt scherven (echt, gewoon ERC-20 tokens – fungibele splinters van voorheen enkelvoudige digitale activa).

Het schervensysteem werkt een beetje zoals Ark Gallery dat doet, behalve dat alleen iemand die in het bezit is van een van de ERC-20 lopers die een deel van het eigendom van een item vertegenwoordigt, een bod kan doen. Het bod slaagt automatisch als het niet binnen twee weken genoeg bezwaren ontvangt, met een slimme strategie ingebouwd om lage-ball biedingen te bestraffen.

NIFTEX deed zijn eerste fractionering in mei en net als Ark ziet het bedrijf veel meer liquiditeit. Shard houders bezitten een gefractioneerde, uiterst zeldzame Axie Infinity kaart genaamd Almace die meer dan 1.000 ETH zag verhandeld in zijn eerste week na het scherven. Joel Hubert, een van de twee medeoprichters, schatte zijn liquiditeit het hele jaar door op 300 of 400 ETH in een paar transacties, zonder sharding.

Op NonFungible, Axie Infinity toont aanzienlijk meer dollars die worden verhandeld, zelfs als de volumes slechts een beetje omhoog worden gestoten.

Ik vind het leuk waar we zijn, want Ethereum gaat over experimenteren, zei Hubert.

Het grotere punt van dit alles is dat de inhoud een weg naar een eerlijke beloning op het internet vindt.

Flamingos Desai toegevoegd, Wanneer je begint te praten over hoe makers van inhoud worden betaald, dat is waar DeFi komt; en wanneer je begint te praten over eigendom van makers, dat is allemaal NFTs.

NFT-mijnbouw

Voor haar persoonlijke NFT gebruikte deCourcelle NIFTEX om een deel van haar scherven te verkopen, in penningen genaamd COIN. Ze zei dat ze wil dat mensen het zien als speelgeld.

Het eerste wat we doen is de meest elementaire soort boerderij, zei ze, naar huis rijden de beoogde speelsheid. Houders van COIN die aan de Uniswap-pool toevoegen, kunnen hun liquiditeitsleverancier (LP) penningen inzetten en een andere penning verdienen, CRED, die voordelen zal bieden in de spellen van Blockade, maar ook extra COIN.

Het belonen van liquiditeiten met een verse nieuwe munt is een bijzondere vorm van rendementslandbouw: het ontginnen van liquiditeiten.

Natuurlijk is dat niet de enige of eerste mijnbouw in de digitale vastgoedruimte, en daar gaat dit hele verhaal over: DeFi en NFTs fuseren om vreemde nieuwe vormen van opbrengst te creëren die de verbeelding van investeerders en BUIDLers ontslaan.

De pionier in de NFT-mijnbouw was waarschijnlijk Rarible, een marktplaats en mijnwerker. Het bedrijf heeft zijn gebruikersbasis gehackt door RARI-munten te laten vallen aan iedereen die in een respectabele hoeveelheid NFTs had gehandeld. Het was een bestuursmunt die het gebruikte om zijn marktplaats in een DAO te veranderen.

Rarible beloonde verder gebruikers voor transacties op het platform, dat een aanzienlijke hoeveelheid twijfelachtig volume heeft gegenereerd, maar ook heeft geholpen om de makers ervan te overtuigen dat het extra voordeel om daar te handelen het een voordelige plek maakt om een lijst te maken van het werk, zei Brukhman.

Dus nu hebben NFT-fans fractionele eigendom, veilingen, verkoopplatformen: allemaal dingen die lijken op normale, natuurlijke stukjes van de puzzel voor het opzetten van een dynamische markt.

Maar het gezoem komt voort uit het feit dat er vreemdere dingen worden gebouwd.

Gedurfde experimenten

Ten eerste is er Aavegotchi, een kleine startup met financiering uit onder andere de geldmarkt Aave. Aavegotchi heeft een slimme variabele zeldzaamheidsstructuur die goed wordt beschreven in een recent rapport van Delphi Digital.

Kortom, Aavegotchis zijn kleine speelbare avatars die gebruikt kunnen worden in de spelwereld die het bedrijf aan het opbouwen is, zowel als protocolgovernance als om feitelijke spellen te spelen. Er zijn veel manieren waarop ze kunnen veranderen en geüpgraded kunnen worden (de zogenaamde zeldzaamheidslandbouw), maar als te veel spelers hun karakter op dezelfde manier verbeteren, kan het effectief de zeldzaamheid verliezen.

Net als in het DeFi-spel Based.Money gaat het erom te raden hoe andere spelers zullen bewegen.

Maar wat echt interessant is aan Aavegotchi, is dit: Elk personage vertegenwoordigt een echte inzet voor Aave. De eigenaar kan de inzet op elk moment liquideren, maar hun Aavegotchi zal verdwijnen. Het is dus een test om te zien wat er gebeurt met de speelbaarheid wanneer de personages een echte waarde hebben boven hun speelwaarde.

Lees meer: Aave wordt tweede DeFi-project om MakerDAO in te halen voor Most Crypto Deposited

Voor Blockade CEO deCourcelle is deze koppeling volledig zinnig; DeFi zal er altijd uitzien als een schelpenspel totdat het dingen van echte waarde financiert, spullen die iemand gewoon zou kopen omdat ze het willen.

Gaan mensen dat met hun huis doen of doen ze het misschien eerst met leuke digitale dingen?

Al deze projecten van DeFi zijn op zoek naar de economische kernsprong voor al deze micro-economieën, argumenteerde ze. Als spelontwikkelaar heb je al een economische lus ontworpen die waardevol is.

Koop geen $MEME.

Maar het echte experiment is MEME.

Zoals opgemerkt, begon MEME met een grap van Lyall. Een van MEMEs insiders (een zogenaamd Citadel lid) is Jackson (die zich aan één naam houdt en ook in het team zit dat het betalingsplatform Flexa maakt).

Hij maakte een gewaagde zaak voor MEME aan CoinDesk in een telefoongesprek, zeggende:

Het project is op een rolletje gezet waarbij het hele NFT/DEFI-verhaal een soort van aan MEME is gebonden en de leiding heeft over het peloton.

Mensen in Lyalls cohort raakten geïnteresseerd in zijn humoristische duwtje, er vormde zich een Telegramgroep en een vreemdeling spinde de code om het MEME-muntje te maken.

Het was alsof: Wat kunnen we bouwen? Jackson zei.

Hij beschrijft zichzelf als iemand die zich typisch houdt aan projecten die voor hem zinvol zijn, waarbij de business case goed te zien is. MEME heeft zich heel anders gevoeld, zei hij. Het is meer als een vibe en een bemanning eerst, met een doel dat later komt.

Dit lijkt veel op wat DeFi Pulses Scott Lewis betoogde over de groentemunten van verre begin september, waarbij hij zei dat de toekomst kan worden bepaald door groepen die eerst worden verzinkt door een beeld, om vervolgens te beslissen wat ze later samen gaan doen.

Ik denk dagelijks diep na over wat ik hiervan leer, zei Jackson van MEME.

Voor nu, vertelde Lyall CoinDesk over Telegram, betaalt MEME enkel koele kunstenaars (grotendeels uit eigen zak) om dwingende NFTs te maken en mensen een manier te geven om hen te kopen – door MEME op te sluiten en punten in het MEME systeem te verdienen (zij zijn niet echt penningen omdat zij tot dusver niet verhandelbaar zijn).

Als mensen de beelden die op MEMEs NFTs zijn vergrendeld leuk vinden, willen ze misschien uitzoeken hoe ze die kunnen bezitten. Ten opzichte van de andere hete projecten in DeFi, zijn we een stuk toegankelijker, zei Jackson.

Dat is iets waar iedereen met wie we spraken op wees: Mensen krijgen inhoud, of het nu spullen zijn voor videospelletjes, kunst, muziek of literatuur. Mensen hebben NFTs gemaakt van een heleboel rare dingen.

Dit is de mediakunst, die is gericht op wat er in DeFi gebeurt, zei Desai.

MEME doet iets wat nog niet in de crypto-ruimte te zien is: eerst een product testen, dan later het businessplan uitzoeken als ze tractie zien. Het is een oud script in Silicon Valley, maar in de crypto is alles wat geloofwaardig is grotendeels nodig om als bedrijf op voorhand zinvol te zijn, waarbij de enige vraag is of de mensen zouden komen.

En MEME zal niet de laatste zijn. Een ander cohort van cryptohelden probeerde MEME te imiteren met FEW maar dat eindigde in een shillaire ramp. ROPE is er nog steeds, en het is niet duidelijk wat dat is, naast het meer leunen op een 4-kanaals esthetiek.

En op de achtergrond is er SHROOM, wat misschien wel het minst expliciete is. De enige blogpost vermeldt echter een gedecentraliseerde uitwisseling of DEX, wat een hint zou kunnen zijn. Een markt met puzzels bedraad in zou de truc kunnen zijn, en dat zou kunnen zijn wat NFTs ontmoeting met DeFi ontsluit.