Selecteer een pagina

Krijg dagelijks crypto briefings en wekelijkse Bitcoin-marktrapporten die direct in uw inbox worden afgeleverd.

Deel dit artikel

Decentralized stablecoin is een oxymoron, tweeted crypto-analist Loomdart. De dominantie van gecentraliseerde stablecoins zoals USDT en USDC op DeFi-platforms brengt grote risicos met zich mee voor de hele niche.

Gevallen van gecentraliseerde controle

Tether Limited is de uitgever van de grootste stalmunt in de crypto ruimte, USDT. Het is een Amerikaanse dollar-gependelde cryptocentrische munt die op diverse blokkades wordt gelanceerd, zoals Ethereum, Tron, OMNI, Algorand, en andere.

De USDT op deze platforms bevat ook een omkeerbaarheids- of blacklistingoptie. Tether heeft deze optie recentelijk uitgeoefend na het blokkeren van de adressen van de Kucoin exchange hackers, waardoor meer dan 1 miljoen dollar niet meer in handen kon worden gegeven.

. @Tether_om ook gewoon 1M USDt te bevriezen op Omni als onderdeel van de #kucoin hack

https://t.co/I1vXYrHcXg 1M minder in handen van de hackers. https://t.co/pbrrEXfpxX – Paolo Ardoino (@paoloardoino) 26 september 2020

Zoals eerder gemeld heeft het CENTRE-consortium, de uitgevers van USDC die door Circle en Coinbase worden gerund, een portemonnee met meer dan $100.000 op de zwarte lijst gezet. Het CENTRE-consortium onthulde dat het opstellen van een zwarte lijst met adressen deel uitmaakt van het USDC-ontwerp. Zij voegden eraan toe dat een dergelijke blacklisting ook kan worden gedaan om te voldoen aan wettelijke voorschriften.

Dit zijn zeldzame gevallen, meestal gedwongen om kwaadaardige activiteiten op het netwerk te blokkeren.

Paolo Ardoino, de CTO van Bitfinex en Tether, herhaalde dit feit over gecentraliseerde stablecoins in een tweet na de Kucoin-beslissing:

Tether is een gecentraliseerde stalmolen die dient als een betere en snellere transportlaag voor fiat op de ketting. Gecentraliseerd zijn is ook onderhevig aan wettelijke eisen.

DeFis Obsessie met Stablecoins

MakerDAO is het hoogste DeFi-platform in totale waarde, met meer dan 1,9 miljard dollar aan contracten. Het onderpand bestaat uit verschillende cryptocurrencys, waaronder ETH, BAT, USDC en USDT.

MakerDAO is ontworpen om de waarde van DAI te koppelen aan de Amerikaanse dollar.

Het onderpand op MakerDAO stelt de liquiditeitsverschaffer in staat DAI te lenen van deze contracten. De 1,9 miljard dollar op MakerDAO ondersteunt momenteel de waarde van 891 miljoen DAI.

Een over-collateralisatie op MakerDAO helpt het liquiditeitsrisico voor het aantal uitgegeven DAIs af te dekken. Helaas is er een toenemend risico dat een groot deel van deze DAI wordt ondersteund door particuliere emittenten van stablecoin, zoals CENTRE en Tether.

Bovendien is het onderpand voor elke cryptocurrency of stablecoin voor DAI verschillend. Het is groter voor utility-based cryptocurrencys, zoals Ethereum, waar gebruikers $150 in ETH nodig hebben om $100 in DAI te slaan. Stablecoins bieden in plaats daarvan veel minder collateralization, waar zelfs $101 USDC genoeg is om $100 DAI te lenen.

Daarom is de eigenlijke collateral backing DAI meer voor gecentraliseerde stablecoins.

Volgens onderzoek van crypto-analist Hasu is het aandeel van gecentraliseerde stabiele munten die de uitgifte van DAIs ondersteunen, meer dan 60%.

Ook toonaangevende decentrale beurzen (DEXes) Uniswap en Curve zijn niet vrij van deze reglementaire risicos. Gecentraliseerde activa zoals USDC, USDT, TUSD, BUSD en WBTC zijn goed voor meer dan 75% van de totale depositos van $1,6 miljard van Curve.

Ook de liquiditeit van USDT op Uniswap is $267 miljoen, ongeveer 12,5% van de totale liquiditeit op de DEX.

Verlangen naar gedecentraliseerd geld

Hypothetisch gezien zou de SEC, FinCEN of een andere internationale organisatie zoals de Financial Action Task Force (FATF) kunnen besluiten om de hele DeF-ruimte af te breken met een aanval op USDC of USDT.

Beperkingen op het gebruik ervan in DeFi, of tijdelijke of permanente opschorting van deze stalmunten zou DAI doen dalen, aangezien de werkelijke activa die de waarde ervan ondersteunen, zouden verdwijnen. De kredietnemers van DAI zouden ofwel hun onderpand in andere cryptoklassen moeten verhogen, ofwel hun DAI moeten laten liquideren.

Belangrijker nog is dat DAI wordt gebruikt voor de handel en het verstrekken van liquiditeit aan andere DeFi-projecten. DAI is goed voor 65% van het totale onderpand op een totaal van 1,8 miljard dollar op het hoogste uitleen- en leenplatform, Compound Finance.

Op dezelfde manier, voor Curve, als USDT beperkingen zijn liquiditeitspools dompelen, zou het praktisch sluiten van de grootste kluis op yEarn Financiën met meer dan $ 200 miljoen ondersteund door Curves LP tokens.

Hoewel het vergezocht is, is regulerend optreden op deze manier niet onmogelijk. Uiteindelijk staat USDT al onder de reglementaire radar met een lopende rechtszaak over Amerikaanse dollarstortingen ter waarde van $850 miljoen die naar verluidt ontbreken in de reserves.