Selecteer een pagina

Het e-residency programma van Estland staat nu onder de radar van de lokale toezichthouder, aangezien buitenlanders die geregistreerd staan als e-residenten van de Baltische natie worden gelinkt aan cryptocurrency fraudes.

De financiële inlichtingendienst van de lokale politie heeft ontdekt dat overzeese bedrijven die eigendom zijn van e-ingezetenen van Estland betrokken zijn geweest bij meerdere grootschalige exit-zwendelpraktijken.

De regelgevers vermoeden ook dat Estse bedrijven en e-residenten betrokken waren bij het organiseren van de eerste muntaanbieding van oplichterij, volgens het politierapport dat door Bloomberg wordt aangehaald.

Dit komt slechts drie maanden nadat de crypto-vriendelijke natie het epicentrum werd van een $220 miljard witwassingsschandaal. De Estse regelgevende instanties trokken onmiddellijk de vergunningen van meer dan 500 crypto-bedrijven in als reactie op het schandaal. Vandaag de dag bezitten slechts 353 bedrijven een crypto-licentie in Estland, terwijl 1.234 bedrijven dat eind 2019 deden.

Hoewel het schandaal al genoeg schade had aangericht aan de digitaliseringsinspanningen van Estland, wordt verwacht dat de betrokkenheid van de e-bewoners bij crypto-fraude de reputatie van het land zal verergeren.

De voormalige Estse premier Taavi Roivas heeft Cointelegraph al eerder verteld dat het e-residency programma een van de maatregelen was om het land effectief te helpen bij het heropstarten van 50 jaar bezetting door de Sovjet-Unie. Hij had gezegd dat het digitaliseren van dingen in plaats van te vertrouwen op papieren dossiers een logisch begin was en dat was waar het idee van e-residency vandaan kwam.

De regering lanceerde het programma in 2014 om het Estse staatsburgerschap aan te bieden aan iedereen, ongeacht waar ze zich daadwerkelijk bevonden.

Na de lancering werd de Britse hoofdredacteur van de Economist, Edward Lucas, de eerste e-resident van Estland. Vele andere bekende namen uit de hele wereld volgden, waaronder durfkapitalisten als Tim Draper, Guy Kawasaki en Ben Horowitz. De voormalige premier van Japan, Shinzo Abe, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel werden later ook e-resident van het land. Tot nu toe zijn er bijna 70.000 Estse e-residenten.

Het e-residency team werkt nu samen met de politie en de Financial Intelligence Unit om de zaak te ontrafelen en het vertrouwen in het e-residency systeem terug te winnen.