Selecteer een pagina

Geaccrediteerde beleggers die zich zorgen maken over een uit de hand gelopen inflatie hebben miljoenen in het bitcoin-fonds van Bitwise gestort als een middel om de waarde van hun portefeuilles te behouden.

Uit een gewijzigde aanvraag bij de Securities and Exchange Commission (SEC) vorige week bleek dat de vermogensbeheerder in totaal iets minder dan $8,9 miljoen had opgehaald voor zijn Bitcoin Fund, dat geaccrediteerde Amerikaanse beleggers een blootstelling aan bitcoin biedt via een traditioneel product.

Dit is de grootste toename van het vermogen dat in de tweejarige geschiedenis van het fonds is opgehaald. Uit een dossier van 2019 blijkt dat het Bitcoin-fonds 4,1 miljoen dollar aan investeringen heeft aangetrokken, wat betekent dat het fonds in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld is in omvang.

Terwijl de bitcoin met sprongen vooruit is gegaan in zijn acceptatie onder de traditionele investeringsgemeenschap, vertelde het hoofd van het onderzoek van Bitwise, Matthew Hougan, aan CoinDesk dat de meer directe oorzaak voor de toename van de omvang van het fonds kwam uit bezorgdheid over de op hol geslagen inflatie.

Met de ongekende uitbreiding van de balans van de Fed, de radicale hoeveelheden fiscale stimuleringsmaatregelen en het nieuwe en beduidend dovere inflatiebeleid van de Fed, zijn [Bitwise-cliënten] op zoek naar een hedge, zei hij in een e-mail.

Bitcoin is de meest efficiënte hedge voor inflatie die er bestaat in de huidige markt, voegde hij eraan toe.

Fiscale stimuleringsmaatregelen zijn een favoriet instrument geworden voor regeringen en centrale banken, die in de nasleep van de pandemie strijden om de economische activiteit in stand te houden. De Federal Reserve heeft in eerste instantie meer dan 2,8 biljoen dollar in de economie gepompt en de rente tot aan de bodem gedaald.

Terwijl het Congres in de aanloop naar de verkiezingen van november debatteert over een stimuleringspakket van $2,4 biljoen, zei Fed Chairman Jay Powell deze maand dat de centrale bank het monetaire beleid waarschijnlijk niet voor minstens drie jaar zal aanscherpen en zelfs een inflatie boven het doel van 2% zal tolereren om de daling van de consumentenprijzen tijdens de piek van de pandemie goed te maken.

Hougan zei dat veel van de klanten van Bitwise financiële adviseurs waren die rijke beleggers dienen, die zelf op hun hoede zijn voor de slopende effecten die inflatie op hun portefeuilles kan hebben. Veel beleggers zien het vaste aanbod van Bitcoin van 21 miljoen als een middel om waarde te behouden in het geval dat een los monetair beleid leidt tot een op hol geslagen inflatie.